30 Ekim 2009 Cuma

Kaçak Akım Rölesi



Resimde gördüğünüz sigortaya benzer cihazın adı kaçak akım rölesidir.
Genelde kullanıcılar tarafından sigortaya benzetilmekle beraber gerek bağlantı gerekse kullanım amacı olarak sigortadan biraz farklı olan bu eleman bir insan evladının elektrik çarpmalarına karşı en iyi dostudur.
Dikkatli bakarsanız bu elemanda 4 adet terminal var oysa sigortalar 2 terminallidir. Sigorta üzerinden faz hattı geçer. Oysa bu eleman üzerinden hem faz hem nötr hattı geçer. Eleman üzerinde yazan ln40A değeri üzerinden 40 amper geçirilebileceğini belirtir. Ancak hemen altında yazan 30 mA değeri ise bizim için önemli kısımdır. Bu eleman faz ve nötürün dengesine bakar. Bunu söyle düşünün eve giren akımı ölçüyor ve çıkan akımı ölçüyor.
Giren akım - çıkan akım = 30 mA olursa elektriği kesiyor.
Peki neden?
Çünkü eve giren enerjinin dönüşü yoksa :
1) Evde elektrik kaçağı var. (kusura bakmayın prensib icabı bunun açıklamasını ve nasıl yapıldığını yazamam :) )
2) Ev içerisinde biri elektriğe çarpılıyor.(sigorta konusunda anlattığım şu küçük kız)
Bir insan için ölüm tehlikesi 30 mA da başlar bu sebeble bu eleman 30 mA'lık kaçakta elektriği keser ve çarpılan kişiyi kurtarır. 300 mA' de ise yangın tehlikesi başlar. Bu sebeble aynı cihazın 300 mA' ya ayarlı olanlarıda mevcuttur. Bunlara yangın koruma rölesi de denir.

1995 yılından itibaren bina girişlerine bunların konulması mecburi hale gelmiştir. Eski binalarda ise bulunmazlar. Herkes üzerine alınmasın ancak ülkemizdeki bazı yerlerde de yukarı da sözünü ettiğim birinci nedenden dolayı yeni binalarda da bu elemanları göremeyebilirsiniz.

Bu cihazın 300mA'lık modeli evvelsi yaz bizzat benim hayatımı kurtarmıştır. (aparmanın merdiven altındaki hidroforu devreye alırken zeki! tesisatçının ters bağladığı faza yakalanmışsanız o dar alanda normal şartlar altında da pek kurtulma şansınız olmuyor.)

Şayet ev tesisatınız eski ise ve bundan yok ise takdırmanızda fayda var. Çünkü sizi kurtarabilecek en önemli koruma önleminizdir.
Bu arada almışken iyi bir marka alın. Piyasada 10 tl' ye satılan modeller mevcut ama tavsiye edemicem. Burda marka vermiyeyim, siz zaten iyi markaları az çok kestirebilirsiniz veya alırken sorabilirsiniz.

(Yazıda geçen eleman ibaresini argo bir tabir olarak algılamayın. Çünkü elektrikte ve elektronikte parçalar için eleman ve malzeme tabirleri yaygın olarak kullanılır)

1 yorum: