14 Aralık 2009 Pazartesi

Ufo ayda kaç liralık elektrik yakar?

Genelde merak edilen ve internette araştırılan bir konudur ufoların ne kadar harcayacağı. Aslında bunun hesabı oldukca basittir(?). Öncelikle ufo dediğimiz şey genel manada infrared ısıtıcıdır ama selpak mevzuunda olduğu gibi marka ismi ürün isminin yerini almıştır.
Bu tip ısıtıcıları satın alırken güclerine göre alıyorsunuz (2000w, 2500w, 3000 w gibi). Isıtıcı gücü ısıtıcının birim zamanda harcadığı elektrik enerjisi miktarıdır. Dikkat ederseniz faturarınız hesaplanırken elektrik fiyatı KWh (kilowatt-saat) cinsinden hesaplanır. Dolayısıyla siz ufonun harcayacağı elektrik miktarını hesaplarken bu gücü ısıtıcının çalışma süresi ile çarpıp toplam kaç KWh harcamanız olduğunu bulacaksınız ve sonra elde ettiğiniz değeri elektriğin KWh birim fiyatı ile çarparak kaç para ödeyeceginizi hesaplayacaksınız. İşin daha anlaşılır olması için şimdi rakamlarla konuşalım;
3000 w ısıtıcının gücü=3000/1000=3KW
Isıtıcı 1 saat çalışırsa h=1
dolayısıyla harcamanız=3KW* 1h=3 KWh
1KWh elektrik 20 kuruş + tüketim vergisi + KDV
O zaman 1 saat çalışan ısıtıcı için hesap:
3 * 20 kuruş= 60 kuruş (vergiler zaten bu ısıtıcı çalışmasa da olacağı için katmıyoruz.)
Yani hesabımıza göre bu ısıtıcı 1 saat kesintisiz çalışırsa yaklaşık 60 kuruş harcar. Ancak günde 10 saat çalışsa 6 lira ayda 180 lira gibi bir hesaba girer isek yanılırız.
Çünkü bu ısıtıcılar derece ayarlıdır ısıtılan ortam istenilen dereceye geldiğinde dururlar. Dolayısıyla bu anlarda elektrik sarfiyatı yoktur. Bu durumda harcayacağınız elektrik, ısıtacağınız ortamla da ilgilidir. şayet ısıtacağınız alan dar ise ortam hemen ısınır ve ısıtıcı termostatı rezistansı devre dışı bırakarak ısıtıcıyı durdurur. Çok geniş bir alan ısıtıyor iseniz ısıtıcı daha fazla devrede kalacaktır. Şimdi sigara yasağı ile işte, dış ortamda ufo kullanın reklamları çıkıyor ya, bunu dış ortamda kullananlar aynı cihazı ev ısıtmada kullananlarla aynı süre çalıştırsalar da daha fazla para öderler. Çünkü ortam hep soğuk kalacak ancak makina gövdesi çok ısınınca termostat elektriği kesecek.
Şimdi dönelim bizim ev hesabına:
Evinizde ısıttığınız odanın pek büyük bir oda olmadığını var sayarak ufonun 10 saat açık bırakıldığını varsayalım. bu süreyi direk h=10 diye hesaba katmayın. Durma sürelerini düşün. Şimdi bu sürenin yarısında cihazın durduğunu varsayalım.
10/2=5 saat
Güç 3kw*günde 5 saat * 30 gün= 450kwh
450*20 kuruş=90 lira yapar.
Yani ufonuz bir ay boyunda günde 10 saat civarı çalışsa yaklaşık 90 lira harcayacak. Ama tekrar söylüyorum bu miktar oda ebatınıza göre değişir. Bundan daha tutarlı bir hesap yapmanızın tutarlı yolu elinize kronometreyi alıp durma sürelerini toplamak.
Ta ta ta tammm bu da tutmaz çünkü ev içi ısınız ortam ısısına bağlı yani dışarısının soğukluğuna görede bu durma süresi, odanın ısınma süresi değişir. Çok soğuk günde biraz daha fazla yakar, ılık günde az.
Yani bunu yüzde yüz hesaplama problemli. Siz iyisimi benim verdiğim hesaptaki gibi gücün kw değerini, birim fiyat degeri ve çalıştırma süreniz ne ise onun yarısını çarpın ortalama birşey bulun.
Ya da işte hesap işte yol buyrun araştırmacı Türk Milleti ay içinde farklı günlerle çalıştırın kronometreleri. Her ayın ortalamasını buluverin. :)

11 yorum:

  1. peki elektirikçimiz Ankara'da yaşayan öğrenciler için ufo ile ısınmayı tavsiye eder mi?

    YanıtlaSil
  2. en iyisi bir kız arkadaş edinip battniye altında film izleyerek ısınmak galiba

    YanıtlaSil
  3. Piyasada 390 TL liste fiyatıyla yer alan bu ürünü 110 TL indirim fırsatıyla 279,90 TL 'ye alabilirsiniz.
    UFO MİCATRONİC 23 TOWER UK 2300 WATT UZAKTAN KUMANDALI ISITICI
    http://www.sepetlibakkal.com/ufo-tower-mikatronik-emniyetldik-isitici-1900w.html
    Fırsat için Son 4 Gün!!!!
    www.sepetlibakkal.com
    Cep telefonu,bilgisayar,televizyon,beyaz eşya,kozmetik ve binlerce ürün uygun fiyatlarla sepetlibakkal.com'da
    ~Türkiye'nin Yeni Online Alışveriş Sitesi~

    YanıtlaSil
  4. Çok net ve yalın bir anlatım
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. UFO Micatronic 2300 W Kule Tipi Isıtıcı-Uzaktan Kumandalı-Siyah

    http://www.sepetlibakkal.com/ufo-tower-mikatronik-emniyetldik-isitici-1900w.html


    ürün çok kullanışlı ve güzel burada fiyatı oldukça uygun 269,90TL + ÜCRETSİZ Kargo

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,1200 watt infrared ufo ısıtıcım var.Termostatlı diye almıştım ama yanılmışım,sürekli çalışıyor,bu ısıtıcı 10 saat aralıksız çalışsa ne kadar elektrik harcar,faturaya ne yansır?Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  8. 1,2*10 =12*30=360kw
    1kw 44 kuruş 360 *44=158 tl kaba bi hesapla

    YanıtlaSil
  9. Merhaba 90 kWh 1ayda nekadar fatura getirir

    YanıtlaSil
  10. 1759 2000 watt bir flavel ufo aylık ne kadar elektirik gelir

    YanıtlaSil